Bikefit kvinder

Selv om kvinder og mænd, i store træk, kører på de samme cykler i forbindelse med landevej, mountainbike og triathlon, er der specielle forhold, der skal tages højde for ved bikefit af kvinder.

Vi har igennem årene specialiseret os i bikefit til kvinder. Vi gennemførte et større projekt, hvor vi undersøgte sammenhængen mellem sadelsmerter, sadlens position/vinkling & typen af sadler, hos en stor varieret gruppe kvindelige cykelryttere.

Sadler til kvinder

Kvinder er på flere områder udfordret i relation til sadler. Sadler til kvinder er meget mere end bredde, som desværre er det der primært fokuseres på.

Først og fremmest er udvalget til rådighed, mindre end til mænd. Der er rigtig gode kvindespecifikke sadler, samtidig med at en del sadler, oprindeligt lavet til mænd eller unisex, passer mange kvinder godt.

Kvinder er herudover udsat i forhold til siddesår og lignende problematikker. Problemerne skal primært løses via korrekt sadelvalg, bikefit generelt og valg af cykelbukser. Er skaden sket kan det dog være nødvendigt, udover bikefit, at supplere med antibiotika via egen læge. Vi har stor erfaring i denne proces (kommunikation med egen læge) og hjælper gerne, hvis nødvendigt.

Rammer til kvinder

Der findes særlige rammer til kvinder, men ikke mange. Problemet for en del kvinder er forholdet mellem over og underkrop. Ofte vil den naturlige sadelhøjde medføre en ramme, med for stor afstand til styret. Typisk vil det medføre smerter i lænden/nakke/skuldre/arme/fingre.

Vi anbefaler derfor at der søges rådgivning inden cykel køb, hvor alle aspekter vurderes.

Er cyklen allerede købt, kan vi ofte hjælpe med en brugbar løsning. Specielt i relation til triathlon, har vi et stort udvalg af komponenter, til tristyret, som ofte kan løse problemet, uden det påvirker styring eller oplevelsen af cyklen.

Pedaler/sko til kvinder

Nogle kvinder har meget små fødder, hvilket giver en skæv position af klamper, hvis de gængse (ganske fornuftige) vejledninger følges. Det kan give en række problematikker i fødder og tæer, samtidig med at det påvirker hofte/knæ/ankel vinklen (Q-vinklen), der er central i forbindelse med bikefit.

Se mere på www.bike4fit-blog.com

@ Det er ikke tilladt at gengive dele eller hele teksten uden tilladelse fra Bike4Fit